Kruistabel. Bootstrap en Randomisatie |
Top Vorige Volgende |
Kruistabellen kunnen op een aantal manieren ontstaan. Bijvoorbeeld om de verdeling te krijgen van het aantal kinderen per gezin per land in Europa, kan er een steekproef getrokken worden uit alle Europese gezinnen. Of er kan eerst worden bepaald hoeveel gezinnen er uit ieder land worden getrokken en dan per land de trekking uitvoeren. Ook het vaasmodel geeft hulp.
Om de bootstrap goed uit te voeren, moet die procedure gevolgd worden die het proces van verzamelen zo goed mogelijk weergeeft.
De app Twee proporties vergelijken is geschikt om een goede visualisatie te krijgen van de bootstrap en randomisatie bij categoriale variabelen. Ook het vaasmodel geeft hulp.
Bij randomisatie wordt er getoetst. De volgende hypothesen zijn mogelijk. Ze zijn ook gelijkwaardig.: - De kolom en rij variabelen zijn onafhankelijk. - De verdeling per rij over de verschillende kolom categorieën zijn gelijk. - De verdeling per kolom over de verschillende rij categorieën zijn gelijk
Vaasmodel bij randomisatie Het aantal knikkers in de vaas, is het totale aantal van de kruistabel. - Het aantal kleuren in de vaas is het aantal rijen - Het aantal knikkers per kleur in de vaas zijn de rijtotalen. De manier waarop de knikkers uit de vaas wordt getrokken hangt af van de instelling.
Als noch de rijtotalen als de kolomtotalen gegeven zijn, dan wordt het totale aantal knikkers getrokken met teruglegging. Als de kolomtotalen gegeven zijn, dan wordt iedere keer het totale kolomaantal knikkers getrokken. Als behalve de kolomtotalen ook de rijtotalen gegeven zijn, dan worden deze knikkers teruggegooid in de vaas. Als wel de kolomtotalen gegeven zijn en niet de rijtotalen dan worden deze knikkers niet teruggegooid in de vaas. Als alleen de rijtotalen gegeven zijn dan wordt de rol van rijen en kolommen omgedraaid. |