Steekproeven

Top  Vorige  Volgende

Via simulaties kunnen eigenschappen van verdelingen worden gedemonstreerd. De visualisatie helpt de studenten vaak veel sneller om de voldoende inzicht om de resultaten van deze simulaties te begrijpen en te gebruiken bij het toepassen van de theorie.

 

In Steekproevenverdeling kan onderzocht worden hoe de verdeling is van het gemiddelde van een steekproef uit de oorspronklijke populatie, maar niet alleen van het gemiddelde maar ook van de variantie of spreiding. De wortel-n wet kan ook heel overtuigend worden gedemonstreerd. Evenals dat de steekproevenverdeling van het gemiddelde steeds beter wordt benaderd door een normale verdeling als de omvang van de steekproef maar groot genoeg is. Ook zijn een aantal toetsen beschikbaar.

 

In Steekproeven uit ja-nee populatie kan onderzocht worden hoe de verdeling van de proportie is in de steekproeven. De steekproeven kunnen zowel met als zonder teruglegging worden getrokken. Betrouwbaarheidsintervallen van simulaties worden gemaakt en ook toetsen kunnen worden uitgevoerd.

 

In Dansende steekproeven worden steekproeven genomen uit een veel grotere populatie. De variatie tussen de histogrammen, dotplots en boxplots in de steekproef worden gevisualiseerd.

 

In Steekproeven uit twee populaties kan uit verschillende populaties worden gekozen. Als het om proporties gaat, kan gekozen worden tussen de z-toets of de chi-kwadraat toets. Bij alle andere populaties kan gekozen worden uit de t-toets voor gelijke varianties, de t-toets voor ongelijke varianties, de Wilcoxon rangtoets, de F-toets en de test van Levene. De Wilcoxon rangtoets is een non-parametrische variant van de t-toets. De toets van Levene is een robuuste variant van de F-toets.